bollywood

  1. mumbai'deki (eski adı bombay) hindistan film prodüksiyon merkezi için kullanılan, hollywood ve bombay'dan esinlenerek oluşturulmuş bir isim.
    (bkz: çakma hollywood)
    (antonio nesbey 21.03.2007 07:28)
  2. en az 3 saat süren filmlerdir. filmi izlemeye başladığınızdaki karakter ile film bittiğindeki aynı karakter arasında dünya kadar fark vardır, oyuncu büyür, yaşlanır, dede nine olur vesaire vesaire. bu kadar uzun filmde şaşılacak derecede iyi bir konu bütünlüğü ve etkileyici bir senaryo mevcuttur. filmlerin büyük bir yekununu müzikalleri ve dans kareografi kaplamaktadır. filmlerin oyuncuları ya her yıl hintlilerden çıkması gelenek haline gelmiş kainat güzelleri, ya köklü ve kabilevi yakuza tarzı ailelerin üyeleri ya da karizmatik ve her filmin mutlaka olmazsa olmazları olan artistleridir.
    filmlerin teması her zaman geleneğe ve kültüre ölesiye bağlılıktır ve bu da filmlerdeki takdire şayan en önemli husustur.
    (bidusunsene 10.06.2007 01:01)
  3. tam bir şey olacakken zart diye oyuncuların oynamaya, zıplamaya başladığı filmleri oluşturan sinema endüstrisi.
    (tulkas 10.06.2007 01:09)
  4. hollywooddan sonra ikinci büyük film endüstri merkezidir.ayrıca film yapım kuruluşlarından biri olan balaji telefilms 2 dizisinin bazı bölümlerini istanbulda çekecekmiş. bu dizilerin de hindistanda yaklaşık 500 milyon kişi tarafından izlendiği söyleniyor.her bölümündede 320 saniyelik türkiye tanıtımı yapılacakmış...
    (karanlikta dans 10.06.2007 01:18)
  5. bollywood günümüzün en büyük sinema endüstrisidir. mumbai ;eski adıyla bombay bollywoodun başkentidir.genellikle yapımlar aşk , aile ilişkileri , siyasi mevzuular , dini sorunlar ya da bunlara yakın şeylerle ilişkilidir.normal bir bollywood filmi asgari ikibuçuk saat azami üç buçuk saat sürer. bazen bu artabilir de ! belki bu size tuhaf gelebilir fakat bollywood için normaldir , çünkü filmde kahramanın çocukluğunu , gençliğe geçişini , gençliğini , yetişkinliğini ve yaşlılığını göreceksiniz. bu esnada sevilen kişinin de aynı zamanda büyüdüğünü ve birbirine benzer şeyler yaşadıklarını da. hindistan kültürel açıdan büyük bir zenginliğe sahip ve bu tüm filmlerde görülür. bollywood; kültürel ve mitolojik zenginliklerini bu filmlerde kullanır. danslar , dini ayinler ve pek çok ayrıntı bu zengin kaynaktan beslenirler.

    aile unsuru bollwood için vazgeçilmez bir noktadır . aileler geleneklere çok bağlıdırlar. kimi yapımlarda kahramanlar aşkla aile arasında kalır ve aileyi seçmek zorunda bırakılırlar , aradaki bağ öylesine kuvvetli işlenir. filmlerin ilerleyişi esnasında duygular genellikle danslarla ve şiirlerle anlatılır. dans ve müzik bollywodda çok önemlidir. bütün dans figürleri bizlere hoş bir şekilde aşkı , nefreti ya da bazen acıyı bazen üzüntüyü ya da şefkati anlatır.




    eğer bollywood hakkındaki sayısal gerçeklere bakacak olursak en ucuz bütçeli filmler için ayrılan miktarın -özellikle son dönemde - 10 milyon dolar olduğunu görürüz. bu miktar ülkemizde en pahalı filmler için kullanılan miktardır örneğin : gora. eğer bu filmlerin sadece hindistanda izlendiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz . bollywood yapımları hindistan'ın komşu ülkelerinde de izleniyor ; pakistan , filipinler , malezya , bangladeş , endonezya, singapur ve Çin'in büyük bir kesiminde. yalnızca hindistanı düşüdüğümüzde ise sadece bir sene içerisinde 2 milyar bilet satıldığını görüyoruz. inanılmaz bir rakam! her ne kadar kalabalık bir ülke olsa da bunu sadece nüfusla açıklayamayız pek tabii. Şu söylenenler bize hintlilerin sinema aşkını biraz anlatabilir, "hindistanlılar yemeden yaşayabilirler , ama sinemasız yaşamazlar."

    artık günümüzde bollywood dünya çapında 4 milyar insan gibi önemli bir kitleye hitap eden büyük bir sektör. geçmişte herhangi bir sokakta , sokaktan herhangi birileriyle filmlerin çekildiği dönemlerse artık geride kaldı. artık oyuncularının hollywood filmlerinde de rol aldığı bu dev sektör dünya sineması anlamında başarılı işlere imza atmaya başladı. Şüphesiz bunda hindistan halkının geleneklerine bağlılığı ve filmlerde bu hassasiyetlerin göz ardı edilmeyişinin de payı büyüktür. bir araştırma sonucunda da dediği gibi : "önümüzdeki elli yıl boyunca hindistan sinemalarına hollywood'un gelme olasılığı zor ."

    yeniden filmlere dönecek olursak en temel konunun aşk olmasının yanı sıra pakistan'la olan sorunlar , keşmir bölgesinin problemleri , din farklılıklarından doğan ayrılıklar , bir hindu ve müslüman'ın beraber olması ve bunun ekseninde dönen tartışmalar , siyasi sorunlar hint filmlerinin vazgeçilmez konularındandır. İyilerin kazandığı yeşilçam'dan alışık olduğumuz sonların yanı sıra sizi gözyaşlarına boğacak kadar da acımasız olabilir senaristler. doksanlar sonrası yapımlarda salt aşk konusu favori olmaktan çıktı ve konular genişletildi. bu bağlamda yapımlardaki danslar daha nitelikli oldu ve sayıları azaldı. doksan öncesi yapımlarda en sıradan bir olay için bile herhangi bir ritmle dans edilirken artık ünlü şarkıcıların filmler için yapmış oldukları özel bestelerin üzerine kaliteli koreografi ve özenli kıyafetlerle bollywood filmleri zenginleştirildi.





    tabii ki bollywood'un da yazılı olmayan kuralları var. Öncelikli olarak Hindistan halkının hassasiyetlerini göz önünde tutan senaristler ve yönetmenler bazı noktalarda hollywooda benzese de halen daha bunları koruyorlar. bunlardan en önemlisi cinselliğin gösterimi. bollywood filmlerinde cinselliğin öne çıkarılması halk tarafından hoş karşılanmadığı için bu tarz sahneler için danslar ya da imalar kullanılıyor. bu sahneler şiirsel bir anlatımla izleyiciye aktarılıyor. her ne kadar 2005 sonrası bu kural esnese de bir hint filminde açıktan işlenmiş bir cinsel sahne yok denilebilir.

    bir diğer kuralsa esas kişiler kavuşamasa dahi kötü adamın ortadan kalkması ya da film sonunda iyi birine dönüşmesi kuralı. bu kimi zaman filmin tamamının sonunda tatlıya bağlanması ya da kavuşamayan kahramanların seyirci üzerindeki üzerindeki olumsuz etkisi hafiflesin diye yapılan bir olaydır.

    elindekini kaybetme ve bu kayıp esnasında onun ne kadar değerli olduğunu fark etme de bollywoodun neredeyse her filminde karşımıza çıkan bir diğer olgusudur.

    bugün bollywood gittikçe genişleyen izleyici kitlesi, yükselen kalitesi , niceliğin değil niteliğin önem kazandığı yapımları ile dünya sinemasının en önemli yapı taşı haline geliyor. hollywood'un dünyaya yıllardır pompaladığı efektli , bol sevişmeli , şiddet dolu filmlerin yanında rengarenk keşfedilmeyi bekleyen bir dünya olarak parıldamakta !

    (mistaneek 02.08.2007 17:41 ~ 01.05.2010 21:41)
  6. bollywood filmleri özel okullarda 4 sene eğitim görmüş senaristler tarafından yazılan özel senaryolar ile çekilir. her filmin özel aşamalarını o konuda uzmanlaşmış senaristler yazar. sonunda baş senarist irili ufaklı onlarca mini senaryoyu bir araya getirir ve hangi bölümlerin şarkılı olacağına karar verip senaryoyu şarkı yazarı senaristlere gönderir. şarkı sözlerinin de yazılması sonrasında senaryo bestekarlara gönderilir.

    alışmadık kulağa tüm şarkılar aynı gelmekle birlikte bu filmlerdeki şarkıların sözleri kadar melodileri de birbirinden farklıdır.

    konu ileilgili detaylı kaynakçaya şu adresten ulaşmanız an meselesidir;
    http://www.bollywoodpremiere.com

    (vladimir 02.08.2007 17:50 ~ 02.08.2007 17:50)
  7. amerikan film endüstrisinin kalbi olan hollywood ve hint film endüstrisinin kalbi mumbai'nin eski adı bombay'ın kombine edilmesi sonucu ortaya çıkmış; hint sineması anlamında kullanılan kelime. Öncelikle hint basınında sıklıkla kullanılmaya başlandı. 2001 yılında, oxford english dictionary'nin* 50. baskısında eklenen kelimelerden biri oldu.

    bollywood:
    noun - informal the indian popular film industry, based in bombay.
    origin blend of bombay and hollywood.

    ayrıca;
    ülkemizde sıklıkla, durup dururken insanların dans etmeye başladığı, uzun ve boğucu filmler olarak tariflenmektedir ve "yaşasın aşağılayacak bir başka şey/millet/ürün bulduk" sevinç çığlığıdır biraz da.
    aslen ise; hindistan'ın 5000 yıllık bir ülke tarihinin, onlarca dini barındıran topraklarından damıtılmış, tümünün izlerini "benim iyi olmam için birinin kötü olması gerek" budalalığına bulaşmadan taşıyabilmiş kültürünü ve geleneklerini yansıttığı bir perdedir.
    ülkemizde (yazık ki) gösterime girmeyen bu filmlere burun kıvıranlara sorsanız, ya hiç hint filmi seyretmemiş ya da ülkemiz kanallarınca gece yarılarında gösterilmek üzere, ülkesinde gişe yapmadığı için veya çok eski olduğu için telif hakkının ucuza satın alındığı 70'li, 80'li yılların filmlerini seyretmişlerdir. olsun. veraset yoluyla edinilen bilgi ile araştırma yoluyla edinilenin aynı olması beklenmez zira. kimi için varislik kâfidir, yorulup öğrenmeye değmez hayat.
    bir de, kişi hakikatten beğenmemiş olabilir. normaldir. üslûben zayıf diye, hak ettiği saygıdan kesmemek gerekir.
    (kimsekim 05.12.2007 18:18 ~ 27.11.2008 23:56)
  8. tüm bollywood sevenlerin gözü aydın ! *

    http://www.cnnturk.com/kultur_sanat/sinema/haber_detay.asp?pid=120&haberid=420858
    (mistaneek 06.02.2008 13:52)
  9. hollywood da çekilen klasik her amerikalı dünyayı kurtarır mantığından bıkmış ,insanı gerçeklerle yüzleştiren,düşündüren,yaşına başına bakmayıp ağlatan,kahkahalarla boğarak güldüren ve her filmi izlediğim keşke orda olabilsem diyen insanlara hitap eden film sektörü .
    (kal ho naa ho 12.02.2008 12:33)
  10. farklı bir değişle yeşilçamın şimdiki adı .
    (kal ho naa ho 12.02.2008 12:34)
  11. hindistan ve bollywood'a dair;

    film adları;
    (bkz: aaja nachle)
    (bkz: aap ki khatir)
    (bkz: andaaz)
    (bkz: awaara)
    (bkz: awarapan)
    (bkz: black)
    (bkz: bride and prejudice)
    (bkz: chak de india)*
    (bkz: chalte chalte)
    (bkz: devdas)
    (bkz: dil se)
    (bkz: dil to pagal hai)*
    (bkz: dilwale dulhania le jayenge)*
    (bkz: don the chase begins again)
    (bkz: dor)
    (bkz: fanaa)
    (bkz: guru)
    (bkz: hum dil de chuke sanam)*
    (bkz: hum saath saath hain)*
    (bkz: hum tumhare hain sanam)*
    (bkz: humko deewana kar gaye)*
    (bkz: hum tum)
    (bkz: jab we met)*
    (bkz: jhoom barabar jhoom)*
    (bkz: jodhaa akbar)
    (bkz: just married)
    (bkz: kabhi alvida naa kehna)*
    (bkz: kabhi khushi kabhie gham )*
    (bkz: kal ho naa ho)*
    (bkz: kama sutra a tale of love)
    (bkz: kismat konnection)
    (bkz: kuch kuch hota hai)*
    (bkz: laaga chunari mein daag)*
    (bkz: lagaan)
    (bkz: life in a metro)
    (bkz: loc kargil)
    (bkz: main hoon na)*
    (bkz: mohabbatein)
    (bkz: monsoon wedding)
    (bkz: mughal e azam)
    (bkz: namastey london)
    (bkz: om shanti om)*
    (bkz: paheli)
    (bkz: rab ne bana di jodi)*
    (bkz: saawariya)
    (bkz: sangam)
    (bkz: swades)
    (bkz: the mistress of spices)
    (bkz: ta ra rum pum)*
    (bkz: taare zameen par)*
    (bkz: thoda pyaar thoda magic)*
    (bkz: u me aur hum)*
    (bkz: veer zaara)
    (bkz: water)


    yönetmenler;
    (bkz: aditya chopra)
    (bkz: ashutosh gowariker)
    (bkz: farah khan)
    (bkz: karan johar)
    (bkz: mira nair)
    (bkz: sanjay leela bhansali)
    (bkz: shimit amin)
    (bkz: yash chopra)

    aktörler;
    (bkz: shahrukh khan)
    (bkz: aamir khan)
    (bkz: abhishek bachchan)
    (bkz: ajay devgan)
    (bkz: akshay kumar)
    (bkz: akshaye khanna)
    (bkz: amitabh bachchan)
    (bkz: anil kapoor)
    (bkz: arjun rampal)
    (bkz: dilip kumar)
    (bkz: hritikh roshan)
    (bkz: emraan hashmi)
    (bkz: fardeen khan)
    (bkz: john abraham)
    (bkz: kunal kapoor)
    (bkz: ranbir kapoor)
    (bkz: raj kapoor)
    (bkz: rishi kapoor)
    (bkz: saif ali khan)
    (bkz: salman khan)
    (bkz: shahid kapoor)
    (bkz: shreyas talpade)

    aktristler;
    (bkz: aishwarya rai)
    (bkz: amrita singh)
    (bkz: anushka sharma)
    (bkz: ayesha takia)
    (bkz: bipasha basu)
    (bkz: gayatri joshi)
    (bkz: gul kirat panag)
    (bkz: jaya bachchan)
    (bkz: kajol)
    (bkz: kareena kapoor)
    (bkz: karisma kapoor)
    (bkz: katrina kaif)
    (bkz: konkona sen sharma)
    (bkz: lara dutta)
    (bkz: madhubala)
    (bkz: madhuri dixit)
    (bkz: preity zinta)
    (bkz: priyanka chopra)
    (bkz: sonam kapoor)
    (bkz: rani mukherjee)
    (bkz: vidya balan)

    ödül törenleri;
    (bkz: gifa)
    (bkz: filmfare)

    filmi* karakterler
    (bkz: chandramuki)
    (bkz: paro)

    şarkılar;
    (bkz: aaya tere dar par deewaana)*
    (bkz: awaara hoon)*
    (bkz: azeem o shan shahenshah)*
    (bkz: bairi piya)*
    (bkz: bole chudiyan)*
    (bkz: chaiyya chaiyya)*
    (bkz: chalak chalak)*
    (bkz: chunari chunari)*
    (bkz: dastaane om shanti om)*
    (bkz: dheere jalna)*
    (bkz: dhoom taana)*
    (bkz: do pal)*
    (bkz: dola re dola)*
    (bkz: dost dost na raha)*
    (bkz: hamesha tumko chaaha)*
    (bkz: haule haule)*
    (bkz: in lamho ke daaman mein)*
    (bkz: jag soona soona lage)*
    (bkz: jashn e bahaara)*
    (bkz: jee le)*
    (bkz: kaahe chhed mohe)*
    (bkz: maar daala)*
    (bkz: main agar kahoon)*
    (bkz: main yahaan hoon)*
    (bkz: maula maula)*
    (bkz: mere haath mein)*
    (bkz: mohe panghat pe)*
    (bkz: morey piya)*
    (bkz: o re piya)*
    (bkz: pyar kiya to darna kya)*
    (bkz: tere liye)*
    (bkz: tera mera rishta)*
    (bkz: thode badmash)*
    (bkz: tujh mein rab dikhta hai)*
    (bkz: vande mataram)*

    şarkıcılar;
    (bkz: allah rakha rahman)*
    (bkz: adnan sami)
    (bkz: nusrat fateh ali khan)
    (bkz: rahat fateh ali khan)
    (bkz: sonu nigam)
    (bkz: udit narayan)
    (bkz: sukhwinder)

    müzikle ilgili;
    (bkz: bharati)
    (bkz: karnatik muzik)
    (bkz: qawwal)
    (bkz: qawwali)
    (bkz: shehnaai)
    (bkz: devdas soundtrack)

    kişiler;
    (bkz: mohandas karamchand gandhi)
    (bkz: aryan khan)
    (bkz: suhana khan)

    diğerleri;
    (bkz: bindi)
    (bkz: bollywood)
    (bkz: bollywood ask ve muzik )
    (bkz: chak de phatte)
    (bkz: desi)
    (bkz: diwali)
    (bkz: hindistan)
    (bkz: holi)
    (bkz: khan)
    (bkz: khoda havez)
    (bkz: khuda hafiz)
    (bkz: namaste)
    (bkz: saree)
    (bkz: shehnaai )
    (bkz: sih)
    (bkz: sih dini)
    (bkz: sikh)
    (bkz: sikhism)
    (bkz: sindoor)
    (bkz: singh)
    (bkz: tac mahal)

    (kimsekim 29.06.2008 02:37 ~ 22.12.2008 00:31)
  12. her ne kadar bir (bkz: tollywood) filmi olsa da aynı kaynaktan beslendikleri için (bkz: bommarillu) ve şarkısı (bkz: apudo ipudo)

    son dönem filmlerinden (bkz: billu barber )ve şarkısı (bkz: jaoon kahan)
    ayrıca (bkz: wanted) ve (bkz: ajab prem ki ghazab kahani)
    (mistaneek 01.05.2010 21:51 ~ 01.05.2010 21:54)


  13. --- alıntı ---
    Bollywood, Mumbai'deki (eski adı Bombay) Hindistan film prodüksiyon merkezi için kullanılan, Hollywood ve Bombay'dan esinlenerek oluşturulmuş bir sinonimdir.
    Dünyada en çok film üreten ülke olan Hindistan'da filmlerin neredeyse dörtte biri Bollywood'da üretilmektedir.
    --- alıntı ---

    (bispa 27.07.2011 18:10)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.