bedia akarsu

  1. --- alıntı ---
    1921, İstanbul doğumlu felsefe profesörü. yüksekögrenimini 1943 yılında mezun olduğu İstanbul Üniversitesi felsefe bölümünde bitirir. . aynı bölümde ernst von aster'in yönetiminde başladığı doktora çalişmalarını joachim ritter'in yanında `wilhelm von humboldt'da dil-kültür bağlantısı' adlı tezle devam ettirir. arnold gehlen ve hans freyer'in İstanbul Üniversitesi'nde verdiği bir dizi konferansı ve ritter'in derslerini türkçe'ye tercümesini yapmıştır. 1956-1958 yıllarında almanya'ya giderek heidelberg Üniversitesi'nde gadamer'in fenomenoloji seminerlerine katıldı ve scheler üzerine araştırmalar yapmış, 1960'ta "max scheler'de kişilik problemi" adli çalişmasıyla doçent olmuştur. 1968' de felsefe tarihi kürsüsü'nde profesörlüğe yükseltildi. bölümde ahlâk felsefe- si, Çağdaş felsefe akımları, felsefe tarihi semineri gibi dersler verdi. felsefe bölümü başkanliğı yaptı. 1963-1983 yıllarında türk dil kurumu yönetim kurulu üyeliğinde bulundu ve felsefe terimlerinin türkçeleştirilmesi gibi tartışmalı bir konuda macit gökberk'le birlikte etkin rol aldı. 1984'te emekliye ayrıldı. 1988-1989'da Çukurova Üniversitesi eğitim fakültesi' nde felsefe grubu öğretmenliği bölümü'nün kurucusu olarak görev aldı. 1990-1996 yılları arasında ise İ.Ü. atatürk enstitüsünde doktora dersleri verdi.

    İstanbul Üniversitesi'nde takiyettin mengüşoğlu'un başlattığı fenomenoloji ve felsefı antropoloji geleneği nermi uygur'la gelişirken, bedia akarsu emst von aster'in de etkisiyle daha çok dil, kültür ve ahlâk felsefelerine eğildi. doktora çalışmasında gerek yöntem gerekse yaklaşım açısından hocası alman felsefe tarihçisi ritter'in oldukça etkisinde kaldı. Öğrenciliği sırasında izlediği mengüşoğlu'nun felsefı antropoloji seminerleri ve daha sonra heidelberg Üniversitesi'nde katıldığı gadamer'in fenomenoloji seminerleri ise onun scheler üzerine çalişmasını olumlu yönde etkilemiştir.

    bedia akarsu'nun kant ahlâkına yönelmesiyle, 1933 Üniversite reformun dan sonra türkiye'de egemen konuma gelen alman felsefe eğiliminin temelinde yer alan kant, mengüşoglu'ndan sonra bir kez daha öne' çıkmıştır.
    --- alıntı ---


    alman felsefesine yakın olan akarsu çalışmalarında da bu yakınlığı aşikar eder.

    wilhelm von hamboldt'da dil kültür bağlantısı,max scheler'de kişilik problemi,modern toplumda kadın, ahlâk Öğretileri – mutluluk ahlakı, ahlak Öğretileri-immanuel kant’ın ahlak felsefesi, Çağdaş felsefe akımları, felsefe terimleri sözlüğü,Çağdaş felsefe-kant’tan günümüze felsefe akımları, atatürk devrimi ve temelleri, max sheler felsefesinde kişi kavramı ve İnsan olma sorunu

    (zapataist 29.07.2007 21:56 ~ 30.07.2007 22:42)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.