attila ilhan

  >>

  1. ortaokul yıllarımızın melankolik zamanlarında, "ben sana mecburum" dizesiyle tanıştığımız yazardır. bu dize öyle işler ki kanımıza, bir süre sonra aşartırır buluruz o büyüleyici şiiri ve şairi. bizi kendine esir eden mısralarla; bağımlılık yaratır kitapları...

    adını söylerken dikkat ettirir bize "t"leri üzerine, bir iki mısrasıyla gönlümüzü çeler bu insan.

    çocuklarımıza yeni eserlerini veremeyecek de olsak, yazdıkları o kadar köklü ve derindir ki, nesiller boyu dökülecektir her aşığın dudaklarından şiirleri...

    "ben sana mecburum, bilemezsin..."
    (drucila 24.06.2006 00:26)
  2. edebiyatın hemen her dalında eser vermiş, ama bunu deneyen pek çoklarının aksine başarılı da olmuş olan usta. şiirleriyle hüzünlenmeyecek, "hangi" serisinden etkilenmeyecek, romanlarıyla sunduğu o bambaşka alemde kaybolmayacak yoktur sanırım aramızda. paris'i, belki de on altısında kendisine hapsi reva görmüş ülkesine benzemeyişinden, kendinden bir parçaymışçasına seven ve eserleriyle tutkusunu bize de hissettiren, ölümü kendini unutturmayacaklardan.
    (sevme beni 17.07.2006 00:21)
  3. izmir atatürk lisesinde okurken yan okulundaki bir kıza aşık olup ona yazdığı mektupta bulunan nazım hikmet şiiri yüzünden, dönemin okul yönetimi tarafından okuldan atılmış ve izmir atatürk lisesinin tarihinde okuldan atılan tek öğrencisi olma sıfatını kazanmış, üstün yetenekli şairdir.
    (derya kuzusu 22.08.2006 20:39)
  4. kendisi müthiş bir şairdi,,, bir çok şiirini lise yıllarımda ezberleme hevesindeydim bendeniz. ölümüne çok üzülmüştüm, büyük değerdi. ''ne kadınlar sevdim zaten yoktular''...
    (odalarda 28.08.2006 16:15)
  5. cumhuriyet'e ve atatürk'e gönülden bağlı bir yazardı. hatta atatürk adının dillere pelesenk edilmesine ve sözüm ona atatürkçü'lerin pıtrak gibi çoğalmasına inat, yazılarında hemen hemen hiç "atatürk" adını anmaz, o'nu "gazi" ya da "mustafa kemal" olarak tanımlardı. kendisi aynı zamanda türk dilinin yılmaz savunucularındandır. paris'te tam bir bohem hayatı yaşarken, bir anda fransızca düşünüp, duygularını fransızca ifade etmeye başladığını, hatta daha da acısı fransızca şiirler yazmaya başladığını görerek, paris'i terketmiş ve yurda dönmüştür. türkiye'deki kolej sistemine de karşı çıkan ilk isimlerden biridir. yerinde bir tespiti de vardır: kolejde okuyan erkek çocuklarının sokaktaki hayatla iç içe yaşadıkları için türkiye gerçeklerine daha kolay uyum sağladığını, ancak dört duvar arasındaki genç kızların, idealist kolej eğitiminin ardından toplumla bir türlü barışamadığını ve mutsuz olduğunu söyler.
    sadri alışık'ın kayınbiraderi ve çolpan ılhan'ın ağabeyidir.
    umarım bir gün trt 2'deki programları dvd olarak, cumhuriyet'teki yazıları da kitap olarak hazırlanarak satışa sunulur. o'nu her kuşaktan türk'ün tanımasında sayısız fayda vardır.
    (hazeyame 28.08.2006 16:36)
  6. şairler, halklarının ümitsizce aradığı sözcükleri bulanlardır. kim nasıl hatırlarsa hatırlasın, ama bu ülkenin sokaklarındaki insanlar, hiç şiir okumaz dedikleriniz bile, attilâ ılhan'ı o en amansız aşklarına sözcükler bulan adam olarak hatırlayacaktır. sevgililere bırakılan işaretli mendiller gibi temiz ve kıymetli bu şiirleri, bir daha görülmeyecek sevgililerin fotoğrafını saklar gibi iç cebinde saklayacaktır. sonradan bakkal olsa da, bir gişe kabininde tıkılıp kalsa da, çoluk çocuk sahibi mazbut bir kadına dönüşse veya araba taksiti ödeyen bir noter memuru olsa da, vaktiyle yaptığı bir aşk deliliğini, insan olduğunun ispatı olan o günleri hatırlarken muhakkak bu hatıralara bir attilâ ılhan dizesi iliştirecektir.
    bir komi çocuğun, arka cebinden çıkardığı tarakla saçlarını tarayıp köşe başında âşık olduğu kızı beklerken içinden ezberlediği ve tek kozu olan bir aşk şiirinin sahibi olmaktan daha güzeli var mıdır?
    bu ülkede, bu dilde, biri birine âşık olduğu her gün attilâ ılhan, o hop eden içlerle, boşalıveren dizlerle, telefon başında beklenen gecelerde, doluveren gözler ve o en gizli öpüşmelerde... aşkla birlikte yaşayacaktır.
    (optimistic 06.09.2006 17:11)
  7. büyük bir şair olmasının yanısıra, cumhuriyetin yetiştirdiği en iyi bir düşünce adamlarından biri. kemalizmin en büyük süngüsünün tam bağımsızlık olduğunu savunan yazarın sinema ve televizyon için yazılmış senaryoları da vardır.
    lütfü akad'ın yönettiği ve başrollerini sadri alışık'la çolpan ılhan'ın oynadığı yanlızlar rıhtımı türk sineması'nın en özgün ve başarılı filmlerinden biridir. trt için çekilen kartallar yüksekten uçar dizisinin senaryosu da attila ılhan'a aittir.
    (a rh negative 06.09.2006 17:36)
  8. sadri alışık'ın kayınçosu, kerem alışık'ın dayısı ve çolpan ilhan'ın abisi olan şiirleri geniş kitlelere ulaşmış ulusalcı bir şair.
    (iktisat 21.11.2006 23:37)
  9. ölümünden önceki yıllarda özellikle avrupa birliği ve türk dış politikaları hakkında çok anlamlı ve önemli verilere de dayanarak toplumu aydınlatan ünlü edebiyat adamı ve düşünür.
    (gungadin 11.01.2007 09:17)
  10. (bkz: butun kaleler zaptedilmedi)
    (iktisat 28.02.2007 15:01)
  11. 23 şubat 1978 de cemil meriç in "çizgiye gelmeyen deli dolu bir adam. hiç birimiz söyleyemedik onun söylediklerini. sağ da sol da rahatsız oluyor" şeklinde değerlendirdiği ve kemal tahir in kendisine polis dediği zamanlarda cemil meriç ile arasını bozulmasına sebep olan düşünce adamı.
    (alchemy 26.03.2007 18:10)
  12. kaptan adlı şiirinden:
    "yalnızlıktan da kurtulup yalnız kalmak isterim..."
    (samsara 17.05.2007 03:04)
  13. mustafa yıldırım'ın türkiye'deki sivil toplum örgütleri hakkında yazdığı 'sivil örümceğin ağında' adlı kitap hakkında yaptığı 'tokat gibi gibi kitap' açıklamasıyla aforizmanın doruklarında olduğunu gösteren yazar...
    (armand 17.05.2007 08:17)
  14. bir zamanlar dayak yediğinde çok gözlüklü olan, zaten olmayan kadınları seven, mecbur olduğu aşkı tarafından bilinemeyen, an gelip ölüveren şair.
    (mantis 17.05.2007 09:47 ~ 17.05.2007 21:19)

  15. "lisede sophokles okuduk , klasik türk musikisine sövmeyi , divan şiirini hor görmeyi , buna karşılık devletin yayınladığı kötü çevrilmiş batı klasiklerine körü körüne hayranlık göstermeyi öğrendik.

    sanki sinan leonardo'dan önemsiz , mevlana dante'den küçüktü , itri ise bach'ın eline su dökemezdi.

    aslında kültür emperyalizminin ilmiğini kendi elimizle boynumuza geçiriyorduk , ulusal bileşim arama yerine hazır bileşimler aktarmak hastalığımız tepmişti ."

    dizelerinin sahibidir.

    tabii " ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz"
    (trinidad 17.05.2007 21:10)
  16. okunması mecbur şairlerdendir kendisi. lakin onu geç keşfedip şiirleriyle daha sıcak iken tanışmadığımızın ezikliği içerisindeyiz belkide. daha ortakokulu yeni bitirip aşk meşk olaylarına girişen her aşk eziğinin elinde olduğu ben sana mecburum ya da yağmur kaçağı şiirleriyle tanıyıp sevdik onu. ve bu bir kaç şiirle sınırlı kalıp onun ne kadar da büyük bir üstad olduğu kazınmadı beynimize. ne zaman bir olgunluğa erdik ve edebiyatla azbuçuk tanıştık "keşke" demeye başladık her okuyuşta. evet, keşke böyle değerleri daha sıcakken keşfedip farkına varsak.
    (ask selimi 04.07.2007 14:30)
  17. " askolsun cocuga ne de güzel yazmıs "

    n.hikmet
    (bugra 22.07.2007 01:12)
  18. "baylancı"dır. "mülkiyeli" (parasız yatılı) olamamıştır.

    divan pastanesi'nde otururmuş rahmetli. bir the marmara'da.

    baylancılık, biraz da "duruş"tur, divan'da olmayı gerektirmiştir, attila ilhan için de. ece ayhan'ı divan pastanesi'nde hayal bile edemiyorum.
    (genco 22.07.2007 01:59)

  19. attİl İlhan hayatı: 15 haziran 1925 tarihinde menemen (İzmir) de doğdu. İzmirde karşıyaka cumhuriyet İlkokulu ve karşıyaka ortaokulunu bitirdi. İzmir atatürk lisesinde öğrenci iken, türk ceza kanununun 141. maddesine aykırı davranma savıyla tutuklandı, okulundan uzaklaştırıldı. danıştay kararı ile yeniden öğrenim hakkı kazanarak İstanbul işık lisesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi hukuk fakültesinde başladığı yüksek öğrenimini yarıda bırakarak 1949-1965 arasında aralıklı olarak altı yıl pariste yaşamını sürdürdü. dönüşünde gazetecilik, yayın yönetmenliği, yayın danışmanlığı, yazarlıkla yaşamını kazandı. yeni edebiyat,yücel, genç nesil, fikirler, varlık, aile, yirminci asır, seçilmiş hikâyeler, kaynak, ufuklar, mavi, yeditepe, dost, yelken, ataç, yön, milliyet sanat, sanat olayı dergilerinde şiirleri yayınlandı. garip ve İkinci yeni şiirine karşıydı. mavi dergisinde maviciler diye bilinen toplumsal gerçekçilik akımının sözcüsü oldu. Şiiri başlangıçta nâzım hikmet ve halk şiirinin biçimsel özelliklerinden etkiler taşıyordu. zamanla taşkın, çarpıcı, belleklerde kolay yer eden imgelerle örülü, toplumsallaşmış bireyi temel alan, kimi zaman öykülemeye dayalı, divan şiiri olanaklarından da yararlanmayı bilen, duyarlılığı yüksek bir nitelik kazandı. Şiir anlayışı attilla İlhan’ın aşırılık tehlike ve film kahramanlığına düşükün olan taşkın mizahçı, başlangıçtan bu yana oldukça değişik havalar içinde olarak şiir, roman ve eleştirilerine yansımıştır. İlk şiirinde, heves ve kaprislerini bol bol açığa vurduğu için gerilim hallerine, ölüm, katil, tevkif, kavga, gece baskını, ihtilal, intihar konu ve sahnelerine daha sık rastlanır. bu hal, daha biraz ölçülü olarak, şiir ve romanlarında bu güne kadar devam eder. attilla İlhan, yine bu mizahçıdan olacak, şiirimizde “ben” ini en fazla öne süren bir şairdir. “ben” e (ego) tanzimat döneminin abdulhak hamid’in de ve daha büyük yoğunlukla necip fazıl kisakÜrek’te rastlanılır.

    şiirlerinden bazıları;

    kim sevsem sensin

    ben sana mecburum

    elde var hüzün

    rüzgar gülü

    sana ne yaptılar

    siseler bulvarı

    ne kadınlar sevdim zaten yoktular

    üçüncü şahsın şiiri

    adım sonbahar

    an gelir

    bela çiçeği

    mustafa kemal

    sultan-ı yegah

    cinayet saati

    yağmur kaçağı gibi şiirleri vardır.





    (pardes 22.07.2007 15:33)
  20. (bkz: üçüncü şahsın şiiri)
    (mistaneek 15.08.2007 13:35)
  21. ''ne kadınlar sevdim zaten yoktular
    yağmur giyerlerdi sonbaharla bir
    azıcık okşasam sanki çocuktular
    bıraksam korkudan gözleri sislenir'' gibi hatırlıyorum

    bi de başka bi şiir vardı ama şairi öyle uzak...

    ''yok olan kentleri gizleyen neydi
    ama yoklar işte
    ben senin şiirini yazmaya kalktım
    yok olmadan önce ve son kez
    ama yoksun işte...'' kıvamında bişey,bana atilla ilhanı hatırlatır.
    (bluevelvet 30.09.2007 00:19)
  22. mükemmel ses tonuyla ve şiirleriyle ismini türk edebiyatına kazımış şair.*
    (urserpens 03.10.2007 02:31)
  23. ''sevmek insanın yüreği kadardır,küçükse büyüğünü taşıyamazsın''sözüyle gecenin bi yarısı beni kara kara düşünmeye sevkeden,neden biraz daha erken farketmedim,nasıl olur da ona bu kadar gec kaldım dedigim şair..
    (fenerkes 09.10.2007 02:02)
  24. adı doğru düzgün öğrenilmeli ve yazdığı kitaplar içerisinde hangi serisi okunmalıdır. bugün ulusalcılığa sövenler için ibretlik bir seridir bu seri. anlayana çok şey anlatır.

    (bkz: hangi sol)
    (bkz: hangi batı)
    (bkz: hangi seks)
    (bkz: hangi sağ)
    (bkz: hangi atatürk)
    (bkz: hangi edebiyat)
    (bkz: hangi laiklik)
    (bkz: hangi küreselleşme)
    (iknowthepiecesfit 10.06.2008 02:54)
  25. yazarlar birliğinden bir arkadaşımın senin attila ilhan okumadığına inanmıyorum serzenişiyle görüp hayran olduğum şair kimse.

    (bkz: tut ki gecedir)
    (swordofdarkness 09.08.2008 09:32)

>>



Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.