arabesk

  1. taşradan metropole yapılan göçler sonucu oluşan varoş kültürü sentez müziklerinden bir tanesidir. istanbulda ortaya çıkıp tüm türkiyeye yayılmıştır; o kadar tutulmuştur ki şu anda konservatuarlarda klasik müzik eğitimi almış olan bir çok enstrümanist, hayatını arabesk starlarının stüdyo kayıtlarında ve sahnelerinde çalarak kazanmaktadır. arabesk tarihine damgasını vurmuş önemli isimlerden bazıları orhan gencebay, müslüm gürses, ibrahim tatlıses ve ferdi tayfurdur.

    arabesk müzik, çıkış noktası olarak rap ve cazla benzeşmektedir. tüm bu müziklerin kökeni ayrımcılık ve alt kültür sayılışa yapılan isyandır; arabeskte diğerlerinden farklı olarak dertler ve isyan devlete değil tanrıya yöneltilmektedir. müzikal duyum açısından incelendiğinde kemanların öne çıktığı, ağırlıklı olarak arap ritmik yapılarının kullanıldığı, kadın ve erkeğin birlikte bulunduğu korolara yer verildiği, vokalde hançere benzeri gırtlak hareketlerinin sıklıkla duyulduğu gözlemlenebilir.

    arabeskin türkiye cumhuriyeti sınırları içinde yapılan diğer tüm müzikler kadar önemli olduğu ve hedef kitlesini ötekileştirmek şeklinde yapılan büyük hatanın en azından müziğin kendisi için tekrarlanmaması gerektiği hatırlanmalıdır. orhan gencebayın kült parçaları müzikal açıdan incelendiğinde bu müziği yadsımanın ne kadar yanlış olduğu oldukça net bir biçimde duyumsanacaktır.
    (nanothing 27.03.2006 22:22)
  2. arap uslubunda olan anlamına gelen kelimedir.
    (olurooleseylerbazen 28.03.2006 12:40)
  3. yurdum gencinin turk halk muzigiyle karistirdigi muziktir. oysaki turkuler her zaman iyidir.

    (vincent 21.06.2006 19:01)
  4. içinde bencilce duyguların ve aşırı melankolinin çok fazla bulunduğu sözlerin, arap nağmelerine benzer nağmelerle bestelendiği müzik türü. kendine âit bir kültür oluşturmuştur. bu kültür kişinin iç dünyâsından dış dünyâsına kadar birçok şeyi değiştirmeye muktedirdir, ki öyle de olmuştur aslında. sokaktaki gençlere*** bakıldığında bunun ifâdesini ilk olarak giyimlerde, vücudun duruşunda, kişisel bakım anlayışında kitap gibi okunur vaziyette görürüz.

    kişinin içinde olması gereken vakarın bulunmadığı, yaşama sevincinin olmadığı veyâ yok olmak üzere olduğu, düşünce değer ve kâbiliyetinin kaybedildiği bir duruştur bu. kişinin kendisi olması keyfiyetini silip atmıştır.

    arabesk, arap olmayan toplumlar için yıkıcıdır. hoş, bu kadar olumsuzlukla araplar için dahi® yıkıcıdır.
    (benlicenan 08.08.2006 13:52)
  5. 1989 yapımı bir ertem eğilmez filmi...senaryosunu gani müjde yazmıştır...başrollerini şener şen ve müjde ar paylaşır...uğur yücel bu filmdeki mafya babası tiplemesiyle gönüllerde taht kurmuştur..özellikle şarkılarıyla akıllara kazınan film eski türk filmleriyle dalga geçen bir yapıdadır...

    (bkz: allahım kör et beni)
    (conrad bundy 08.08.2006 13:54)
  6. metal şarkıların bolca bulunduğu bir playlistte aralarda çok güzel durabilen, argo tabir ile adamı metal kadar kesen öfke, haykırış, umutsuzluk yüklü müzik türü.
    (aneke 08.08.2006 14:24)
  7. "arap üslubu" olduğunu belirtip de bir iki kelam da arap üslubunun ne olduğu hakkında konuşmamak, bu terimi yeterince açıklayamamak olur.

    efendim, arabesque, malum, kültürümüzde ismini bir müzik icra yöntemine -ya da her nasıl adlandırılıyorsa- vermiş olup daha ziyade melankoli ile özdeşleştirilmiştir bir terimdir.

    oysa temelde bu terimin ifade ettiği şey, islam sanatlarında, uygulandıkları yüzeylerde geometrik şekillerin tekrarları ve renklerin katılımıyla oluşturulan eserleri temsil eder. hani sıkça tezhip ve çinicilikte rastlayabileceğimiz türden figürlerde örneklendirildiği gibi.

    islam sanatlarının bu dalda alıp başını gitmesi de ikon tasvirlerinin anlayış olarak kabul edilebilir olmadığıdır. geometrik figürlerin de sonsuzluk anlamını taşıdığı ve tevhid inancını işaret ettiği kabul edilir; uygulanır.
    misal: http://www.tapdancinglizard.com/arabesque/arabesqa.jpg

    unutmadan, bir de balede, balerin yada baletimizin tek eli önde havada, diğer eli de, yerden kaldırıp yukarıya doğru tuttuğu tek ayağında duran ve bu şekilde buzda ilerleyerek gerçekleştirilen figüre verilen addır.
    http://www.paacademyofballet.com/images/1st%20arabesque.jpg
    (yfkn 16.10.2006 16:53)
  8. nağmeli tınılar eşliğinde, pesimist bir ruh halinde; aşk, sevgi, haksızlık, aldatılmak, kazıklanmak, isyan etmek, vefasızlık v.b gibi duyguların anlatılıldığı, dinleyenlerinin "ahh uleynn ahh" nidaları eşliğinde kulak verdikleri müzik türü.

    (bkz: orhan gencebay)
    (bkz: müslüm gürses)
    (bkz: ferdi tayfur)
    (bkz: cengiz kurtoğlu) ve sayamadığım bir çok değerli sanatçının icra ettiği müzik türüdür aynı zamanda. * *
    (ha1ime 18.05.2007 17:07 ~ 18.05.2007 17:08)
  9. şener şen, müjde ar ve ugur yücelin başrolünde oynadıgı zamanın türk filmlerini ti'ye alan bizlere gülmekten kırıp geçiren ertem eğilmez filmi.
    (narkissos 24.05.2007 13:33)
  10. bir türlü bir araya gelemeyen şener ile müjde'nin hikayesini anlatan 1989 yapımı türk filmi. repliklerinden şarkılarına kadar her ayrıntısı ilgi çekici olan filmde karakterlerimizin başına gelmeyen kalmaz, özellikle de düğünden kaçan müjde'nin başına. yanlış anlaşılmaların ve güven sorunlarının (bir daha gördüklerime değil, sırf senin söylediklerine inanacağım) da eklenmesiyle iyice cümbüşe dönen filmdeki şarkılar akılda kalacak türden:

    şener'in, uğur yücel'in dövdürmesine rağmen müjde'yi bırakmayacağını söylediği şarkı
    "ister dövün ister sövün, paramparça olsam bırakmam" ve şarkının bitimindeki esprili "allah çarpar!" sözü,

    herhalde filmde en çok geçen ve şener'in hafızasını kaybettikten sonra hastanede söylediği ve sayesinde hastanedeki oda arkadaşını delirttiği şarkı
    "terk edildim.. terk edildim.. "

    hatta zavallı adamcağız şener'e bulmacadan soru soruyordu avrupa'dan başkent, baş harfi t diye, şener terk edildim diyordu sürekli, adam da ilk başta normal karşılayıp "maalesef bilemediniz" falan diyordu da sonra delirmişti.

    sonra, şener'in çöllerde mecnun olduğunda söylediği şarkı
    "allah'ım kör et beni"*

    gibi.


    uğur yücel'in konuşma tarzı ve kısık sesi karizmasına karizma katarken şener'in vücudundan kurşun çıkarma sahnesinde bir tane kurşunu tükürmesi gibi yer yer acayip yer yer ciddi unsurlarla değişik bir film olduğunu hissettiriyor arabesk. yan rollerde tarık pabuççuoğlu ve necati bilgiç de var.

    senaryo gani müjde'ye aitmiş. ertem eğilmez'in yönettiği son film bu arabesk. güzeldir. seyredin.

    **
    (queen tinorfithiel 17.08.2007 17:58 ~ 17.08.2007 18:03)
  11. bu ülkede ikamet edenlerin *damarlarına hava , su , toprak yoluyla nüfuz ettiğine inandığım olgu .
    (mistaneek 17.08.2007 18:24)
  12. bu toprakların sesi.
    mimar sinan, sosyolojide bir dönem yüksek lisans programında ders olarak okutulmuştu.
    (yediiklim 17.08.2007 21:25)
  13. "- günlük konuşmalara yapılmış", sığ müzik...
    (gri 17.10.2007 00:34)
  14. sınav zamanlarımda rakı yerıne cola ve kahve karısımıyla bana eşlik eden hatta sözlerini kendimize göre yorumlayabildiğimiz müzik türü.
    örn:
    batsın bu okul
    bitsin bu komite
    derse girmeyipte kantinde çay içene
    yazıklar olsun
    (parazit 17.10.2007 01:12)
  15. ben sana gitme dedim
    beni terketme dedim...

    vede
    terkedildim... nakaratlarının sıklıkla tekrarlandığı şener şen'in o dönem için kendisinin zirve performanslarından birini gerçekletirdiği komediler ötesi bir filmdir ki izlerken koltuktan düşme imkanınız bile vardır. filme baktığımızda oyuncuların pek çoğunun bu gün beğenilen sevilen oyuncular olduğunu görürüz.
    zaten "şener şen ve uğur yücel ikilisinin yaptığı hangi dizi film kötü olmuş ki" hissini uyandırır kişide. ancak bu komedinin içinde öyle hasneler vardırki babam ve oğlum'da ağlamamış kimseleri dahi gözyaşlarına boğar niteliktedir.
    el hasılı illa ki izlenilesidir.
    (anarsi nerede anarsist orada 17.10.2007 20:11)
  16. sözlük anlamı resim ve mimaride doğu batı sentezli süsleme sanatıdır.millet olarak müzikte doğu batı sentezi olarak algılamışız.olsun..
    (sindrella komplexi 17.10.2007 20:43)
  17. pippa bacca'ya bir şeyler anlatmaya çalışmış filmdir. zira o da gelinlik giyiyordu, müjde ar gibi.
    (iknowthepiecesfit 22.04.2008 15:32)
  18. adımı ilk söylediğin gün
    kan geldi kulaklarımdan o gece

    aceleyle çıkıp evden
    seni aradım saalerce
    bulsam vuracaktım
    sen ölünce dudaklarından öpecektim,
    mikrop kapmasın diye
    tentürdiyot sürecektim ağzıma
    buna bütün eczaneler gülecekti

    allah belamı versin
    seviyorum işte ne yapayım
    kavuşmak yalnızca varsayım, zayıf ihtimal
    özlem hararetli bir esin, kırık bir hayal
    ama zulmeden, kahreden o mavi sesin
    'acı çekeceksin, yok olacaksın' diyor hala

    ve isyan ediyorum allaha
    olmalısın, diye haykırıyorum
    evet, evet, ordasın
    hatta bir cübben
    cübbenin de kürklü yakaları var!
    ve ben, ölünce yapışacağım o yakalara
    yanıt ver, diye bağıracağım, yanıt ver
    neden neden neden neden neden neden
    beni bütün şeytanlar alkışlayacak

    seni ilk gördüğüm gün
    bir martı oydu iki gözümü de

    (bkz: küçük iskender)
    (iruneach 24.11.2008 22:14)
  19. Şöyle bir faydası var: Arabesk (şarkılar tabi) dinleyen insanlar eşlerine ya da âşık olduklarına daha çok bağlanırlar. Bazıları bu duruma aptallık derler ama bence şıpsevdilikten, sululuktan uazaklaştırdığı için dinleyenleri, iyidir.
    (huzunsari 25.03.2009 11:09)
  20. ülkemde yer eden müzik tarzı olarak,
    Bu ülkenin evlatlarının damardan müziklere ihtiyacı yoktur.Ülkemin umuda her alanda ihtiyacı var iken bu tarz müzikleri gençlerin damarlarına enjekte etmek bu ülkeye yapılan en büyük hainliktir.Geriye sarıp düşündüğümde ülkemin kuruluşundaki köksüzlük etkisi bu kitlenin oluşumuna neden olmuştur.Bu müziği dinleyenleri suçlamak mesele değildir ve dinleyenlere ıyy demek insani değildir.
    Onlara gettolarda yaşama şansı verenler bu müziğe de en büyük kitleyi bağlamışlardır.Ülkemde vatan-daşın etkisi yoktur,vatan da olanlara vesselam..
    (etkisiz 25.03.2009 12:44 ~ 25.03.2009 12:57)
  21. Yok edilmesi gereken şeylerin en başındadır (nokta).
    (artemus 07.10.2011 00:38)
  22. Ayşe Özyılmazel'in bir şarkısı; http://www.youtube.com/watch?v=mlT9bDtWQTs&ob=av2e
    (bloodberg 07.10.2011 13:13)
  23. bi müzik türü
    (gizem 1993 18.02.2014 10:34)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.